یادگیری و مطالعه رابطه تنگاتنگ و مستقیمی با یکدیگر دارند و برای افزایش میزان یادگیری باید بتوان مطالعه ای پویا و فعال داشت. همانطور که میدانید اطلاعات در ابتدا وارد حافظه حسی ما می شوند. هرآنچه در طول روز می بینیم، می شنویم، بو می کنیم، می چشیم و یا لمس می کنیم در حافظه ما باقی نمی ماند و تنها در صورتی که به آنها دقت کنیم در خاطرمان می ماند و یا اصطلاحاً وارد حافظه کوتاه مدت ما شده و پس از مدتی باز هم از فراموش می شود. اما در صورتی آنها را مرور کنیم وارد حافظه بلند مدت شده و مدت زمان بسیار طولانی، گاهاً چندین سال در حافظه باقی می ماند. پس به طور کلی مراحل یادگیری به این صورت است:
۱- حافظه حسی (که در اثر به کار بردن دقت تبدیل به حافظه کوتاه مدت می شود)
۲- حافظه کوتاه مدت (که در اثر مرور تبدیل به حافظه بلند مدت می شود)
۳- حافظه بلند مدت
مراحل یادآوری عکس مراحل یادگیری است؛ یعنی اطلاعات از حافظه بلند مدت وارد حافظه کوتاه مدت شده، سپس به حافظه حسی منتقل شده و آنها را بر روی کاغذ می نویسیم.
همانطور که اشاره شد، نوع یادآوری در کنکور سراسری نسبت به سال های پایه تغییر کرده، به این صورت که در سالهای پایه دانش آموزان می توانستند با مطالعه شب امتحانی، نتیجه دلخواه خود را کسب کنند اما کنکور شب امتحان ندارد! حتی اگر شب امتحانی هم وجود داشت به علت حجم اطلاعات امکان مطالعه و مرور آن در شبِ قبل غیر ممکن بود.
در سال های پایه برای امتحان فقط بر روی یک درس تمرکز میکردیم اما یک داوطلب کنکوری در گروههای مختلف آزمایشی باید به چندین درس پاسخ دهد و از درسی به درسی دیگر برود.
تفاوت دیگری که می توان به آن اشاره کرد، تفاوت در نوع امتحان است. در سال های پایه دانش آموزان با سؤالات تشریحی مواجه هستند و درصورتی که بخشی از سؤال را پاسخ دهند، بخشی از نمره را دریافت خواهند کرد؛ اما یک داوطلب کنکوری با سؤالات تستی مواجه بوده و برای رسیدن به جواب آخر و گزینه صحیح مجبور است تمام راه حل را تا انتها پیش ببرد.
در سال های پایه فرصت کافی برای پاسخ دادن به سؤالات وجود داشت اما یک داوطلب کنکوری در برخی دروس تنها کمتر از 60 ثانیه فرصت دارد تا صورت سؤال را بخواند، الگوی جواب را در ذهن خود تداعی کند، آن را حل کند و در گزینه ها به دنبال پاسخ صحیح بگردد.
ساعت مطالعه جبرانی در برنامه ریزی هفتگی برای کنکور 99 تجربی
بر اساس تحقیقاتِ محققانِ حوزة علوم مطالعه و یادگیری، حدود 10% از ساعت مطالعه در هفته باید به جبرانی تعلق بگیرد و این ساعت بهتر است که در هفته پخش شود.
به دلایل مختلف اعم از تصمیم ناگهانی برخی معلمها برای گرفتن امتحان، اتفاقات از پیش تعیین نشده در خانه و خانواده، بیماری، عقب ماندن از برنامه و مواردی از این قبیل، ضرورت وجود واحد جبرانی در هفته را حس می کنیم.
اما سؤالی که به وجود میآید این است که آیا برای آن دسته از داوطلبانی که در هفته به برنامه خود میرسند و یا اتفاق خاصی در هفته برایشان رخ نمی دهد هم وجود واحد جبرانی در برنامه هفتگی لازم است؟
باید پاسخ بدهم که بله! واحد جبرانی در هر صورت باید در برنامه قرار گیرد، اما اگر داوطلبی به تمام برنامه خود در هفته برسد و از برنامه عقب نماند، می تواند در واحد جبرانی به دروس ضعیف خود بپردازد.
برنامه ریزی کنکور 99 تجربی بر اساس آزمون های آزمایشی
داوطلبانی که در آزمون آزمایشی ثبت نام می کنند باید بر اساس بودجه بندی آزمون ثبت نام شده، برنامه ریزی خود را انجام دهند. تحلیل این آزمون ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
بعد از هر آزمون آزمایشی به تحلیل آن پرداخته و تک تک سؤالات آزمون را بررسی نمایید.
تمرین و تست در طول هفته از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. اصلی ترین دلیل موفقیت رتبه های برتر سالهای گذشته، تمرین و تست آموزشی به میزان کافی در هفته بوده است.
اهمیت آزمونهای آزمایشی برای موفقیت در کنکور 99 تجربی
در مسابقات حرفهای و قهرمانی، یک ورزشکار و یا یک تیم ورزشی، برای موفقیت در مسابقه اصلی نیازمند برگزاری چندین مسابقه تدارکاتی در طول دوران آمادگی برای مسابقه اصلی است که هدف از برگزاری این مسابقات در اصل یافتن نقاط ضعف، حفظ نقاط قوت و تکرار شرایط مسابقه است.
اگر کنکور سراسری را مسابقة اصلی برای یک داوطلب کنکوری بدانیم؛ آزمونهای آزمایشی به منزلة مسابقات تدارکاتی خواهد بود که داوطلب برای یافتن نقاط ضعف خود، حفظ نقاط قوت و تکرار شرایط آزمون نیازمند شرکت در آزمون های آزمایشی است.
برای کنکور 99 تجربی در کدام آزمون آزمایشی شرکت کنم؟
با توجه به تعدد مؤسسات برگزار کننده آزمونهای آزمایشی در بازار، مانند قلم چی، گزینه دو، تعاونی سنجش، گاج، مبتکران و ...؛ این سوال برای خیلی از داوطلبان وجود دارد که در کدام آزمون آزمایشی شرکت کنم و بهترین آزمون آزمایشی برای کنکور 99 کدام است؟ برای پاسخ به این سوال در ادامه به ویژگی های یک آزمون آزمایشی استاندارد می پردازیم تا بتوانید بهترین آزمون آزمایشی کنکور را متناسب با شرایط انتخاب کنید.
ویژگی های یک آزمون آزمایشی استاندارد
اگر به ویژگی های یک آزمون آزمایشی استاندارد بخواهیم اشاره کنیم، اولین فاکتور جامعه آماری یا به عبارتی تعداد شرکت گنندگان در آزمون آزمایشی است. زیرا جامعه آماری هر چقدر بیشتر باشد، نتیجهای که داوطلب در آزمون می گیرد به واقعیت نزدیک تر است و براساس آن می تواند برنامه ریزی واقع بینانه و منطقی تری داشته باشد.
کیفیت سؤالات و رعایت استانداردهای موجود در طراحی سؤالات آزمون های آزمایشی دیگر فاکتوری است که از اهمیت بسزایی برخوردار است و آزمونی مناسب است که هر سه سطح آسان، متوسط و دشوار را در طراحی سؤالات رعایت کند.
پوششی بودن آزمون و وجود مرورهای مناسب در برنامة آزمون یکی دیگر از موارد مهم در آزمون های آزمایشی است. گاهی مواقع داوطلبان بنابر دلایلی از برنامه آزمون عقب می اُفتند و این موضوع اجتناب ناپذیراست. اما اگر آزمون استاندارد باشد و برنامه مرور خوبی داشته باشد، با مرورهای به موقع و متعادل مطالب را دوباره پوشش داده و به داوطلب فرصت میدهد تا مطالبی را که در گذشته نتوانسته بخواند؛ جبران کند.
وجود بودجه بندی مناسب هم از فاکتورهای یک آزمون آزمایشی استاندارد است. بودجه بندی مناسب یعنی متناسب بودن حجم آزمون با فرصت مطالعاتی آزمون به این صورت که فرصت مطالعاتی در نظر گرفته شده برای آزمون که همان فاصله بین آزمونهاست باید برای مطالعه، تست زنی و تسلط بر مباحثِ آزمون کافی باشد. به گونهای که داوطلب در هر آزمون بتواند حداقل ۸۰ درصد از مباحث آزمون را مطالعه کند و فرصت کافی برای رسید به تسلط در آن مباحث را داشته باشد.
اما آخرین موردی که باعث می شود یک آزمون آزمایشی به استاندارد نزدیک شود، وجود کارنامة مناسب و جامع است که به داوطلب در تحلیل هر چه بهتر آزمون کمک کند.